Etusivu
Hallitus    
Yhteydenotto    

IPSC
Lajiesittely    
TA-Team    
Sidosryhmät    
Kisavetimet    

Toiminta
Yleistä    
Kilpailut / kurssit    

FAQ
Virtuaali IPSC
PracMan

Jäsenille
Laskutus    


Mitä practical on?Practical-ammunta on tovin vanha ammuntalaji jonka kattojärjestö on Yhdysvalloissa (yllätys) päämajaansa pitävä IPSC (International Practical Shooting Confederation). Practical-ammunnan periaate on soveltaa ammuntataitoa tilanteisiin, joissa asekäsittely vaatii muutakin kuin tarkkaa silmää. Lajin peruskivet ovatkin "Diligentia", "Vis" ja "Celeritas", eli tarkkuus, voima ja nopeus. Tästä tulee piireissä usein nähty tervehdys DVC.
  • Tarkkuutta tarvitaan usein enemmän kuin monet ampujat malttavat tähdätä -tarkat osumat ovat merkittävä osa menestystä
  • Voima (aseen) otetaan huomioon jakamalla kilpa-aseet minor- ja major-luokkiin aseen voimakertoimen mukaan. Tehokkaammat aseet saavat huonoista osumista tehon suhteessa enemmän pisteitä. Toki fyysistä voimaa ja kuntoa tarvitaan pitkissä ja mutkikkaissa ammuntaosuuksissakin. Ammunta on ulkolaji ja ajoittain niin kuumuus kuin kylmyyskin koettelvat kilpailijoita. Osuuksia kutsutaan stageiksi.
  • Nopeutta tarvitaan, koska ampujan osumapisteet jaetaan ajalla suorituksen lopuksi pistelaskua varten.
Mitä nopeammin ja virheettömämmin ampuja suorittaa annetun tehtävän (stagen kuvaus), sitä paremat pisteet hän saa.TyökalutPractical-ammunnan perusase on pistooli. Tai pistooliampujia vain sattuu olemaan enemmän kuin kivääri- tai haulikkoampujia. Teekkariampujat käyttävät useimmiten production tai standard-luokan pistooleita, jotka ovat virittämättömiä "out of the box" -aseita. Tämä johtuu pääosin siitä, että olemme opiskelijoita, ja ostamme usean tuhannen kisahimmelit vasta valmistuttuamme... Alla on esimerkki standard-minor luokan aseesta, 9 mm SIG Sauer.

SIG Sauer P-226 cal 9mm

Eri valmistajien aseista ja niiden hyvyydestä on melkein yhtä monta mielipidettä kuin on ampujia. Omansa löytää kokeilemalla riittävästi eri malleja ja kyselemällä kavereilta.

Kuten edellä mainittiin, practical-ammuntaa harrastetetaan myös kiväärillä ja haulikolla lähes samoin säännöin kuin pistoolilla.

Tässä on esimerkki ampujan all-round työkalupakista, jossa komeilee SIG, Benelli M3 Super 90 -haulikko ja kotimainen rynsesteri.

Asesalkku

Olennainen osa varustusta ammunnan luonteen johdosta on kunnon asevyö ja kotelo, josta ase on nopea vetää ja jossa se pysyy paikoillaan voimistellessakin. Suojalasit ja tehokkaat kuulonsuojaimet ovat itsestäänselvyys.

Kunnon holsteri

Varalippaat, joita vaihdetaan lennossa, asetetaan tukevaan vyökoteloon.

Lipaskotelot

AmmuntasuoritusPractical-ammunnan säännöistä valtaosa koskee ampumasuorituksen turvallisuutta. Ampujan kannoilla seuraava tuomari valvoo ampujan toimintaa ja havaituista rikkeistä sakotetaan pisteytyksessä tai ampujan suoritus keskeytetään välittömästi. Rike voi olla esimerkiksi, että ampuja ylittää jalallaan viivan, joka on asetettu ampumapaikan sivurajaksi. Diskauksia tapahtuu lähes joka kilpailussa. Ampuja tulee heti diskvalifioiduksi koko kilpailusta, jos hän esimerkiksi liikkuu suorituksen aikana sormi liipasinta koskettaen.

Suoritus voi olla esimerkiksi seuraavanlainen. Ampuja ampuu aluksi ikkunan läpi näkyvät taulut. Tuomari seisoo kuvassa epätavallisen kaukana kuvan oikean reunan ulkopuolella (Tämä johtuu siitä, että kyseinen stage aloitettiin selin ikkunaan seisten ämpärit käsissä).

Stage

Tämän jäkeen hän siirtyy seuraavaan ampumapaikkaan ajan juostessa. Huomaa aseen turvallinen suunta ja oikaistu liipasinsormi.

Stage

Suoritus jatkuu seuraavassa ammuntapaikassa. Tuomarikin on jo ennättänyt perään.

Stage

Kaikki oikeudet pidätetään © 2006—2018 Teekkariampujat ry